Als je weet waar je op moet letten is het vaak helemaal niet zo moeilijk om voor duurzame kleding te kiezen. Maar wat is duurzame vegan fashion precies? Dat leggen we je graag uit in dit artikel. Daarnaast gaan we in op de redenen om voor duurzame kleding te kiezen en de materialen waarmee deze kleding geproduceerd wordt. Tenslotte zullen we een aantal merken in het zonnetje zetten, zodat jij precies weet waar je jouw volgende vegan kledingstuk kunt kopen!

In dit blog:

Wat is vegan fashion?

Vegan fashion is kleding die zonder dierlijke materialen geproduceerd wordt. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk aspect voor ons. Niet alle vegan kleding is duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan goedkope synthetische kleding. Die is in essentie vegan, want geen dierlijke materialen, maar absoluut niet duurzaam.

Materialen die je in de vegan fashion industrie niet terugziet, zijn bijvoorbeeld wol, leer, suède, bont, dons, vilt, veren en zijde. Ook worden er geen dierlijke hulpstoffen, als verf of lijm, van dierlijke oorsprong gebruikt. Zo wordt lijm vaak gemaakt met delen van bot, huid of melkeiwit en inkt met geplette luizen, beenderen of slakken. Ook voor de productie van knopen worden soms dierlijke materialen gebruikt. Zo wordt parelmoer gemaakt uit de schelpen van mosselen en komt hoorn van het harde materiaal van horens, hoeven en snavels. Tenslotte worden prints op bijvoorbeeld T-shirts soms gemaakt met zeefdrukemulsie die gelatine bevat.

 

Wat blijft er dan nog over denk je misschien. En wordt vegan kleding niet een beetje saai als je al die materialen niet kunt gebruiken? Gelukkig zijn de ontwikkelingen op het gebied van plantaardige materialen voor kleding al vrij ver en zijn er fantastische alternatieven verkrijgbaar.

 

Waarom is duurzame kleding nodig?

Je vraagt je wellicht af de voordelen zijn om naast vegan ook voor duurzame fashion te kiezen. De grote voordelen ten opzichte van fast fashion zijn de volgende; ten eerste, geen enkel dier heeft ervoor moeten lijden. Ten tweede, het is minder belastend voor het milieu. We werken samen met merken die proberen de carbon footprint ( = C02 voetafdruk) bij transport in het hele proces van productie naar verkoop zo klein mogelijk te houden. Als laatste is het voor ons belangrijk dat alle betrokkenen in het productieproces eerlijk betaald en behandeld worden. Kortom, duurzame vegan fashion draag je omdat het goed is voor mens, dier én milieu.

Impact van de mode-industrie op het klimaat en de omgeving

De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën. Veel veganisten maken daarom vaak naast dierenwelzijn ook klimaatverantwoordelijke keuzes. Dit doe je bijvoorbeeld door geen onnodige kleding te kopen en kleding van merken te kopen die duurzaamheid vooropzetten. Hoewel de productie van alle type kledingstoffen belastend is voor onze aarde, realiseren mensen zich niet altijd dat ook populaire kledingmaterialen als wol, zijde en leer vervuilend en niet altijd even diervriendelijk zijn. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • Wellicht weet je dit al, maar de boeren en scheten van koeien en schapen zorgen voor een zeer hoge uitstoot aan methaan. Dit is een zeer schadelijk broeikasgas die bijdraagt aan het versterkt broeikaseffect. Zo heeft de kledingindustrie een indirecte, maar wel grote, invloed op de opwarming van onze aarde. Verder wordt gewone wol chemisch behandeld wat ook zorgt voor lucht- en watervervuiling. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er wel een alternatief is. Biologische wol is niet chemisch bewerkt, de dieren leven onder veel betere omstandigheden en mogen geen mulesing ondergaan.
  • Voor het maken van één enkel zijden kledingstuk worden duizenden insecten gedood. De zijderups wordt in de cocon gedood zodat de draad intact blijft. Dit doden gebeurt vaak door ze in een oven te bakken of door ze in kokend water te gooien.
  • We denken dat leer alleen wordt gemaakt van restmateriaal en dat het dus niet zo ‘erg is’ omdat de dieren toch voor de vleesindustrie worden geslacht. Waarheid is echter dat voor veel leersoorten wel degelijk dieren speciaal worden ‘gekweekt’ voor hun huid. Ze krijgen speciale voeding zodat de huid ‘lekker dik’ wordt en dus het leer extra stevig en van betere kwaliteit. Saillant detail is dat gelooid leer niet biologisch afbreekbaar is. Dat looien is noodzakelijk omdat de huid anders snel zou gaan rotten, stinken en vergaan. Leer bevat daarbij veel schadelijke stoffen zoals chroom, cyanide en koolteer. Deze stoffen worden gebruikt bij het proces van het leerlooien. Het wrange is dat looien vaak wordt gedaan in landen als China en Bangladesh, waar de regels niet zo streng zijn. Voor het bewerken/looien van leer is veel water nodig en het afvalwater wordt vaak geloost in dezelfde rivier als waar de plaatselijke bevolking woont en zich wast. Dat is bijzonder slecht voor hun gezondheid, zeker als je bedenkt dat het afvalwater niet alleen heel veel chemicaliën bevat, maar ook verf, olie, bloed, vet, vlees en haar.
  • Tenslotte worden er gigantische hoeveelheden water gebruikt in de productieprocessen van kleding en drinken de dieren die hiervoor gebruikt worden zelf ook tienduizenden liters water per jaar.

Wellicht dat dit een beetje somber overkomt en eigenlijk is dat het natuurlijk ook. Ondanks dat je het probleem niet in je eentje kunt oplossen is de positieve bijdrage die je kunt leveren ontzettend belangrijk. We delen daarom graag alternatieven aan.

Alternatieven voor de mainstream/fast fashion kledingindustrie

Er zijn de afgelopen jaren veel innovaties geweest die het mogelijk maken om hoogwaardige en eigentijdse materialen te produceren die goede vervangers zijn van traditionele materialen. Deze duurzame stoffen zijn niet alleen goed voor milieu en dier, maar hebben vaak ook nog extra voordelen ten opzichte van mainstream materialen.

Het alternatief voor leer

Leer is een veelgebruikt en veelzijdig product. Het leuke is dat er nu al onwijs veel alternatieven voor leer op de markt zijn. Zo worden er leerachtige stoffen gemaakt van onder andere ananasvezel, appel, soja, kombucha thee en paddenstoelen! Daarnaast heb je ook nog papier, hout en kurk. Het blijft natuurlijk altijd afhangen van het design en de afwerking van het product wat het uiteindelijke resultaat is. Wel is er inmiddels zoveel gaande op dit gebied dat er praktisch voor elke smaak en budget keuze genoeg is.

Het alternatief voor wol

Ook voor wol zijn er genoeg alternatieven beschikbaar. Zo is er biologisch katoen, linnen, stoffen van sojabonen hout, zeewier, hennep en gerecycled polyester (rPET). Deze stoffen zitten niet alleen heel fijn, maar zijn ook nog eens lekker warm. Daarnaast hebben een aantal van deze materialen extra voordelen. Zo wordt er van gedroogd zeewier cellulose vezel gemaakt onder de naam SeaCell. Dit schijnt goed voor je huid te zijn, omdat het ontstekingsremmend werkt, daarnaast jeukt het niet en is de stof ademend. Dit betekent dat je lekker warm blijft zonder te gaan zweten! Daarnaast is er, inmiddels alweer 40 jaar geleden, fleece ontwikkeld. Fleece bleek een veelzijdig materiaal te zijn dat lekker zacht en warm is. Bij de introductie van deze stof werd het geassocieerd met plastic en daardoor niet zo positief ontvangen. Tegenwoordig is dit ademend imitatievilt niet meer weg te denken en wordt het zelfs gekenmerkt als ‘vega-wol’. De moderne, duurzame fleece wordt vaak gemaakt van gerecyclede PET. Helaas moeten we wel een kanttekening maken: bij het wassen van kunststof-textiel komen microvezels vrij die schadelijk zijn voor het milieu. En hoewel het lang meegaat, is juist fleecemateriaal lastig te recyclen. Indien je fleece wast, gebruik dan een speciale waszak (zoals Guppyfriend) die de microdeeltjes uit het water filtert. Deze gooi je daarna weg bij het restafval.

Het alternatief voor zijde

Er is een nieuw materiaal beschikbaar, Tencel, dat eigenlijk ‘wonderstof’ genoemd kan worden. Tencel is gemaakt van cellulose uit duurzaam geworven eucalyptushout. Wat we hebben geleerd over dit materiaal is onwijs positief. De stof heeft een goede vocht- en warmteregulatie en heeft een mooie zijdeachtige glans. Het stofje valt soepel, krimpt niet in de was en is volledig biologisch afbreekbaar. Het wordt onder andere gebruikt voor blouses, topjes, jurken, broeken, maar ook ondergoed, sportkleding en zelfs bij jeans.

Het alternatief voor veren/dons

Er zijn verschillende materialen geschikt als vervanger voor veren en dons. De eerste is Polartec’s Thermal Pro. Dit is een combinatie van het bovengenoemde Tencel en dubbele lagen polyester. Het bijkomende voordeel van Polartec’s Thermal Pro is dat het ademend maar ook isolerend werkt. Zelfs als het door en door nat wordt, houdt het isolerende materiaal (Thermogreen) je warm. Een alternatief is PrimaLoft, wat ook wel Thermoball wordt genoemd. Dit is een synthetisch materiaal gemaakt voor 70% van gerecyclede vezels. Daarnaast is er Gore-Tex. Dit is met name bij outdoor-liefhebbers een bekende naam. Dit is een polyester ‘blend’ dat zowel water- als windbestendig is. Tenslotte is er Modal, dit is gemaakt van beukenboom en gerecycled polyester.

Innovaties binnen de duurzame fashion industrie

Naast alle materialen die zojuist genoemd zijn, wordt er ook hard gewerkt aan nieuwe duurzame vegan-stoffen. Zo wordt er geëxperimenteerd met ‘sojazijde’ en wordt er ‘fruit-leer’ gemaakt van restafvalmaterialen. Daarnaast wordt er nu ook geprobeerd om een suéde alternatief te maken van paddenstoelenschimmels. Deze ontwikkelingen zijn inspirerend, maar helaas nog zo nieuw dat ze nog niet grootschalig verkrijgbaar zijn. Hopelijk binnenkort wel!

Een belangrijke kanttekening blijft wel dat alle kledingmaterialen en andere fashion items die moeten worden geproduceerd een zekere voetafdruk hebben. Zo hebben alle verbouw-, bewerk- en verwerkprocessen die nodig zijn om van vezel tot kledingstuk te komen, een impact op het milieu. Zelfs als een bepaalde stof klimaatvriendelijk is geproduceerd kan het toch bijdragen aan de plastic soep door de loskomende microvezels tijdens het wassen. Zo kan het ook dat er bij een ander materiaal veel bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, maar dat deze weer beter recyclebaar is. Het is daarom altijd belangrijk om bewust om te gaan met je aankopen. En gelukkig hoef je daarvoor tegenwoordig écht niet meer in te leveren op stijl.

Waar kun je vegan fashion kopen?

Duurzame vegan fashion koop je uiteraard bij Ditha Bonita. In onze webshop is alles duurzaam én vegan. Zo hoef jij nooit na te denken over wat je wel en niet kunt aanschaffen. Dit zijn een willekeurig aantal van onze merken. We breiden ons duurzame assortiment voortdurend uit, dus het is de moeite waard om regelmatig een kijkje te nemen.

Kuyichi – Kuyichi is het eerste merk dat organic jeans produceerde. Het verhaal van Kuyichi begint in 2000 in Peru. De oprichters van het merk onderzochten de katoenindustrie in Peru en waren geschokt door de vervuiling en de armoede die ze zagen. Het alternatief was biologisch katoen. Zonder gebruik van giftige chemicaliën en een beter leven voor de katoenboeren. En dus kwam het idee om 100% organic denim te maken. Inmiddels heeft Kuyichi het assortiment flink uitgebreid en biedt het merk meer dan alleen jeans.

LangerChen – Fair, conscious, sustainable. Dit zijn de drie pijlers waarop het Fair Fashion Label LangerChen rust. Belangrijkste missie is om Eco buitenkleding te maken die opvalt door de tijdloze snit, duurzame materialen en maximale functionaliteit. Vanaf dag 1 hebben de eigenaren van LangerChen zich gecommitteerd aan het bieden van eerlijke arbeidsomstandigheden in hun fabriek, een zo klein mogelijke carbon footprint en het maken van hoge kwaliteit producten.

Tranquillo – Tranquillo is een eigenwijs modelabel uit Dresden in Duitsland. Christian Amthor en Michael Kremer runnen sinds 2003 samen dit eerlijke, kleurrijke modemerk. Tranquillo brengt elk jaar twee collecties uit met eerlijke en betaalbare mode. Kenmerkend zijn de frisse kleuren, mooie stoffen en aparte ontwerpen. Tranquillo produceert duurzaam en fair trade. Werknemers in de fabriek krijgen een eerlijk loon en werken onder goede omstandigheden.

A-dam Underwear – A-dam Underwear werd in 2014 opgericht door vijf vrienden uit Amsterdam. Met het idee dat de boxer het meest ondergewaardeerde kledingstuk is dat er bestaat togen ze aan het werk. Als je boxer goed zit gaat de rest immers vanzelf, zo redeneerden ze. De heren van A-dam Underwear besteden de grootst mogelijke zorg aan al hun producten. Daarbij controleren ze niet alleen de kwaliteit maar ook de omstandigheden waaronder ze gemaakt worden.

Uiteraard hebben we nog veel meer duurzame merken in onze conceptstore. Uiteraard kiezen wij van deze merken alleen de vegan kleding. Check onze shop voor de andere fashion merken die wij hebben! Daarnaast hebben we ook allerlei vegan accessoires zoals tassen, portemonnees en schoenen. Ook vind je in onze webshop vegan beauty producten voor onder andere lichaam, haar en gezicht. En uiteraard bieden we een gevarieerd en lekker assortiment met vegan food producten en leuke vegan cadeautjes aan!

Lees meer over duurzame kleding

Wil je meer weten over vegan kleding? Bekijk dan de website van De Nederlandse Vereniging voor Veganisme, www.nvv.nl. Ook kun je kijken op de website van Peta, hier vind je duidelijke informatie over vegan kleding. Ook vind je er een lijst met door dierenrechtenorganisatie Peta goedgekeurde veganistische bedrijven.

Geef een reactie