We krijgen de laatste tijd regelmatig vragen van klanten die in het verleden, al dan niet bij ons, een BambooCup hebben gekocht. Door het algehele verbod van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit mogen producten van bamboe namelijk niet meer worden verkocht. BambooCup_Bamboebeker_DithaBonita

Wat is er nu aan de hand?
Wat zo jammer is aan dit besluit om alle bamboeproducten te bannen, is dat de NVWA authentieke en kwalitatief hoogstaande producten zoals BambooCup over één kam scheert met de green washers die geen bamboe verkopen maar melamine met wat bamboe ingespoten.
Wanneer je Melamine samenvoegt met formaldehyde, krijg je een goedje dat je eenvoudig vorm kunt geven wanneer je het verhit. Melamine borden, schalen en mokken zijn namelijk kras- en breukvast en gaan erg lang mee. Vandaar dat het ook een populair materiaal is om te gebruiken, ook als bindmiddel.

Waar gaat de commotie over?
Uit onderzoek is gebleken dat melamine producten zoals bekers, borden, schalen, en dergelijke gifstoffen afscheiden die weer terecht komen in het eten wanneer ze worden blootgesteld aan hitte/warmte. Bijvoorbeeld doordat je je bordje of beker in de magnetron hebt gedaan.

Wat is het grote verschil met een product als BambooCup?

Waar bepaalde bedrijven claimen bamboeproducten te leveren terwijl hun servies voor het grootste deel bestaat uit die melamine/formaldehyde combinatie en de bamboe er alleen is ingespoten, bestaan de producten van BambooCup voor het grootste deel uit bamboe. Met andere woorden, de verhouding is precies andersom. Dat betekent dus ook dat de bamboebekers van BambooCup stuk kunnen vallen. Op de verpakking van BambooCup staat ook heel duidelijk dat de bekers en deksels absoluut NIET in de magnetron mogen.

Wat zijn de geteste waarden van de BambooCups
Toegestane overdraagbare hoeveelheid per kg voedsel, vergeleken met testwaarden van de BambooCups
Melamine ; maximaal 2,5 mg toegestaan/ BambooCup bamboe bekers: 0,6 mg
Formaldehyde ; maximaal 15 mg toegestaan/BambooCup bamboe bekers: 3,7 mg.

Hoe zijn de bamboe producten getest?
Bij het vullen van een voorverwarmde bamboe beker met een hete vloeistof met een constante temperatuur van 70°
C en ook met 3% azijnzuur gedurende 3 x 2 uur, mag niet meer dan de wettelijk bepaalde maximale hoeveelheid
melanine overgebracht zijn op het voedsel.
Dit is een gecontroleerde situatie in een onderzoekslab. In de dagelijks praktijk zal niemand een bamboebeker met hete koffie of thee op een constante temperatuur kunnen of willen houden gedurende 6 uur. Overigens was BambooCup in deze test de enige beker die aan alle eisen voldeed.

Conclusie: Kun je veilig koffie of thee drinken uit de bamboe bekers van BambooCup?
Zeker weten. De eerder beschreven testvoorwaarden komen overeen met direct vullen met kokend water. Heet
vullen (bijvoorbeeld als de koffie rechtstreeks uit het koffiezetapparaat komt) valt daar ook onder. Zoals aangegeven is de hoeveelheid melamine/formaldehyde in de bekers van BambooCup verwaarloosbaar klein. Zelfs als je deze wel in de magnetron zou doen ( wat NIET wordt aangeraden), is er niets aan de hand als het gaat om je gezondheid.

Uiteraard hopen we dat de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit uiteindelijk inziet dat er een groot kwaliteitsverschil bestaat tussen merkproducten als BambooCup van Chic.mic die voor het grootste deel uit bamboe bestaan en de artikelen die als bamboe worden verkocht, maar nauwelijks bamboe in zich hebben. Heb je al een beker van BambooCup in je bezit, blijf daar gerust uit drinken.

BioLoco-plant-deluxe-cup-Red-and-blue-flowers

Alternatief
Wie op zoek is naar een duurzaam alternatief. De nieuwe bekers van Chic.mic Bioloco plant cups zijn gemaakt van rietsuikerstengels en hebben 0% melamine/formaldehyde in zich. Klik hier voor de uitgebreide collectie.  Van dit materiaal zijn er eveneens lunch/mueslibekers
Ook voor kids!

Geef een reactie

Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0