Kurk is een fantastisch, natuurlijk product, waar je een hoop verschillende (vegan) producten mee kunt maken. Zo wordt het tegenwoordig veel gebruikt voor vloeren, speelgoed, onderzetters, isolatiemateriaal, ja zelfs voor riemen, petten en paraplu’s! En bij Ditha Bonita voor tassen en portemonnees van Artelusa.

Artelusa – Passion for Cork

Bij Artelusa, een bedrijf uit Portugal waar wij graag mee samenwerken, zijn ze helemaal hoteldebotel van kurk. Ze maken er enorm veel verschillende producten van en wij zijn dol op hun portemonnees en tassen.

Een portemonnee van kurk
Een prachtig product van Artelusa
Artalusa_Crossbody_bag_with-two-zippers_beige_kurk_corque_dithabonita_9021.01-B02
Schitterende tas van kurk

Alle producten zijn handgemaakt van Portugees kurk en zijn 100% natuurlijk, recyclebaar, afbreekbaar en duurzaam. Het merendeel van de producten die ze maken is 100% vegan. Ze houden echt van kurk. En wij ook

 

Hoe wordt kurk geproduceerd?

Portugal is een van de belangrijkste landen voor de productie van kurk. 50% van de wereldwijde productie van kurk komt uit het gebied waar de kurk van Artelusa, die wij bij Ditha Bonita verkopen, vandaan komt.

Kurk komt van de schors van de kurkeik. Voor de productie van kurk wordt alleen maar die schors gebruikt, verder niks. De boom wordt helemaal niet aangetast, maar juist met veel respect behandeld.

 

Vanaf het 25e jaar van het leven van de kurkeik kan de schors geoogst worden. Het duurt vervolgens 9 jaar voor de schors om weer volledig aan te groeien. Dit is een natuurlijk proces. Kurk is elastisch en vochtbestendig en bij de productie blijft er helemaal geen restafval over; ieder beetje wordt gebruikt.

 

Ten eerste worden de welbekende flessenkurken direct uit de schors gestanst. De rest van de schors wordt gemalen en geperst in rollen en platen. Uit die platen worden de benodigde vormen voor tassen, portemonnees, schoenen of speelgoed gestanst en de rest wordt weer vermalen en opnieuw geperst.

Onze favo producten van kurk

 

 

 

Zijn ze niet cute? Klik hier voor alle Artelusa producten!