Steeds meer mensen zijn zich bewust van het feit dat er ‘iets’ moet veranderen en zijn op zoek naar duurzaam leven tips. Maar wat dat ‘iets’ is, dat valt nog niet mee om te ontdekken. Want naarmate de belangstelling voor duurzaamheid groeit, liggen ook de greenwashers op de loer: bedrijven die minder goed bezig zijn dan ze jou proberen wijs te maken. Wat kan jij doen? Minder plastic, minder afval en letten op wat en waar je het koopt. Wie heeft aan jouw kleding of voedsel gewerkt en hoe waren de omstandigheden waarin ze jouw product hebben gemaakt? Als je je die vragen al stelt, ben je op de goede weg.

Waarom is het belangrijk om groener en bewuster te leven?

Het woord duurzaamheid is in de afgelopen jaren een echt containerbegrip geworden. Het wordt te pas en te onpas gebruikt en misbruikt. In de meest letterlijke zin betekent het iets dat lang meegaat. Respect hebben voor mensen, dieren en onze omgeving. Ook in een duurzame wereld is het best ok om geld te willen verdienen en ervan te genieten. Maar niet ten koste van alles. We willen ook goed zorgen voor mensen, dieren en onze planeet. Als we ons daar nu niet om bekommeren, heeft ons nageslacht er last van. Energiebronnen zijn niet onuitputtelijk. De plastic soep moet drastisch verminderen, want we zijn afhankelijk van water. Als we niet letten op hoe we ons voedsel produceren, heeft dat grote impact op het milieu.

Elke druppel is er eentje en alle druppels bij elkaar vormen een oneindig grote oceaan. Dus alles wat jij eraan kunt bijdragen, heeft wel degelijk zin.

Hoe_kun_je_duurzaam_leven

 

Hoe kun je duurzaam leven met zoveel verleidingen?

De verleidingen liggen overal op de loer. Iedereen vertelt je wat je moet doen en vooral wat je moet laten. Waar bemoeien ze zich mee? Ik doe het lekker zelf, het is mij te veel moeite. Het kan best zijn dat je zo (stiekem) denkt. Helemaal niet gek, want het kan soms best overweldigend zijn. Denk je dat je er goed aan doet om een natuurlijk materiaal als katoen te kopen, lees je weer hoe vervuilend de katoenindustrie is. En wat is verdorie biologisch katoen en waarom is dat beter? Hoe moet je dat allemaal onthouden? Fair enough. Gelukkig wordt er veel over het onderwerp geblogd. En je zult zien, naarmate je meer te weten komt, wordt het ook een sport om zo min mogelijk afval te produceren. Voordat je het weet, doe je al zoveel automatisch dat je je niet kunt voorstellen dat je het ooit anders deed. Bij Ditha Bonita doen we al veel voorwerk en helpen we je graag bij een bewuster leven.

Duurzaam_leven

Duurzaam leven tips omtrent fashion en kleding

Een tijdje geleden zagen we op televisie een serie programma’s die diepe indruk hebben gemaakt: ‘Genaaid’. In deze docu-serie moesten een aantal jonge ontwerpers en influencers in de mode-industrie een tijdje leven en werken als de arbeiders in de lage lonenlanden waar de meeste textielindustrie is. Er vielen heel wat tranen en veel mensen zagen nu pas echt hoe de leef- en werkomstandigheden waren van de arbeiders die werken aan ‘onze’ goedkope kleding. Hoe vervuild het water was doordat het afval daarin werd gedumpt. De invloed van de chemische stoffen op de gezondheid van de mannen en vrouwen in de fabriek. De lange uren die ze maakten omdat ‘wij’ onze kleding snel willen hebben. Stel niet alleen jezelf, maar ook de winkel waar jij je kleding koopt de vraag: door wie wordt mijn kleding gemaakt? Als jij 4 euro betaalt voor een T-shirt, hoe wordt het geld dan verdeeld over alle partijen die aan dat shirtje werken? Natuurlijk ben je blij als je een goedkoop kledingstuk scoort maar feitelijk bestaat goedkoop niet. De werkelijke prijs moet toch betaald worden. En als jij dat niet doet, dan moet een ander, meestal de arbeider, de rekening betalen.
Wil je weten waar jouw kledingstuk is gemaakt, schroom dan niet het te vragen aan de (web)shop eigenaar. Indien iets eerlijk is geproduceerd, heb je niets te verbergen en kun je er heel transparant over zijn.

duurzaam_leven_kleding_tips

Duurzaam leven tips omtrent voeding

Tegenwoordig kun je alle groenten en fruit het hele jaar door verkrijgen. We hoeven geen rekening meer te houden met de seizoenen. Dat is jammer, want de groenten van het seizoen zijn meestal goedkoper en lokaal (nationaal) geproduceerd. Dat betekent dat het niet van ver hoeft te komen (minder dure brandstof of CO2 uitstoot). Bovendien zijn er ook veel (meer) lekkere recepten verkrijgbaar zijn voor deze seizoensproducten. Het wordt voor jou, de consument, echter steeds moeilijker om te weten wat in dit seizoen ‘past’. Gelukkig hoef je dat niet zelf uit te vogelen want er bestaat een heuse kalender voor de seizoensproducten. Daarin vind je ook veel informatie over de milieu(on)vriendelijkheid van een stuk groente of fruit in een bepaalde maand. Heb je er wel eens aan gedacht om in je buurt te kijken bij de boer? Daar kun je vaak heerlijk verse groenten en fruit kopen, zonder toevoegingen. Het ziet er misschien niet zo ‘gepolijst’ uit, maar wat boeit dat als het toch in je maag verdwijnt. Wist je dat er een app is waarop je kunt zien waar je eten kunt kopen dat anders wordt weggegooid? Met de app Toogoodtogo ga je voedselverspilling tegen en het is ook nog eens fijn voor je portemonnee.

seizoens_groenten_fruit

Is een veganistische levensstijl duurzaam?

De voedselproductie is wereldwijd verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft van die vervuiling wordt veroorzaakt door dierlijke producten. Waar bemoei jij je mee, denk je misschien. Dat bepaal ik nog altijd zelf. Natuurlijk doe je dat. We willen absoluut niet met een vingertje wijzen. Iedereen leeft volgens zijn of haar eigen normen en maakt keuzes in zijn/haar eigen tempo. Toch willen we pleiten om minstens een of twee keer per week geen vlees te eten en voor een alternatief te kiezen. Dat heeft een erg positieve impact op het milieu. Hoeveel je bespaart is heel erg afhankelijk van wát voor vlees je eet en waarmee je het vervangt. Maar grofweg bespaar je volgens onderzoek van De Nationale Week Zonder Vlees: 1 maand douchewater, gemiddeld 1740 gram CO2-uitstoot, 1 maand werk voor een boom als je één dag geen vlees eet.
Wil je eens een vegan challenge aangaan, kijk dan vooral op de vegan challenge website voor inspirerende en superlekkere recepten.

veganistische_levensstijl

Duurzaam leven en je omgeving

Duurzaam leven gaat nog makkelijker als de mensen in je omgeving ook bewust(er) leven. Anders voel je je maar een roepende in de woestijn. Ken jij (nog) niet veel mensen die duurzaam bezig zijn, kijk dan eens op Facebook. Daar zijn een hoop groepen van mensen die elkaar tips geven en helpen als je een keertje met je handen in het haar zit. Met like-minded mensen is het veel makkelijker vol te houden. Als je het idee hebt, dat je er niet alleen voor staat, is het ook leuker. Natuurlijk weet je waar je het voor doet, maar als je met meer bent, kun je ook veel van elkaar leren. En als het eenmaal vast onderdeel is van je manier van leven kun je je vast niet meer voorstellen dat je het ooit anders hebt gedaan. Je let op wat je eet en wat je waar koopt, je scheidt je afval en je gooit niet zomaar iets weg dat eigenlijk nog goed is. Misschien kun je er iemand anders blij mee maken.

gelijkgestemden_groen_leven

Duurzaam cadeau idee

Houd jij ook zo van cadeautjes geven? Kijk dan eens bij de ‘groene’ cadeautjes in de webshop van Ditha Bonita. Presentjes die bijvoorbeeld zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Die geproduceerd zijn in een atelier voor mensen met een achterstand. Of producten, samengesteld en ontworpen door vrouwen en/of alleenstaande moeders die zo financiële vrijheid krijgen in landen waar dat niet vanzelfsprekend is. Als je er goed op let, zijn er zoveel bijzondere cadeautjes te koop, met een bijzonder verhaal. Alleen storytelling geeft al een extra dimensie. Voor de meeste zaken is wel een duurzamer alternatief. En als je dit mooie geschenk geeft aan mensen die (nog) niet zo bezig zijn met een duurzame levensstijl, dan sla je misschien twee vliegen in één klap. Laat zien hoeveel leuke groene producten er zijn. Als mensen de fun zien van fair, dan hoef je niemand te ‘overtuigen’.

Bekijk onze duurzame cadeaus >

Groene cadeaus bij Ditha Bonita

Hierboven te zien: de kinderknuffels, foodhuggers, Eeboo puzzels, drinkbekers van plant en Bloeicadeautjes

 

Schrijf voor jezelf op wat jou motiveert om duurzamer te leven

Wat was voor jou het punt dat je dacht, ik wil wat aan mijn levensstijl veranderen? Wanneer en waarom ging jij je verdiepen in een duurzamer leven? Als je dat voor jezelf helder hebt, dan is het ook makkelijker vol te houden. Was het je gezondheid die je wilde verbeteren? Zag je hoe het milieu te lijden heeft onder ‘onze’ wegwerpcultuur? Trek je je het lot aan van dieren of wil je het goede voorbeeld geven aan je kinderen? Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om bewuster te gaan leven. Elke reden is een goede reden. In mijn geval was het dat ik met eigen ogen zag hoe arbeiders in een fabriek werden uitgebuit. Hoe ze zwetend achter de naaimachine zaten en uren aan een stuk werkten. Nauwelijks tijd namen om te eten, laat staan toiletbezoek. En dat alles voor een schamel loon waar wij nog niet eens onze dagelijkse boodschappen van kunnen doen. Vanaf dat punt ging ik meer lezen en ontdekte ik ook hoe ons milieu wordt aangetast en hoe ‘we’ met onze dieren omgaan. Je hoeft niet meteen alles te laten maar als je ogen ‘open’ zijn, zie je wel veel meer…

Elke euro die je uitgeeft is een stem voor de wereld zoals jij die wilt zien

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld. Geweldloze activist Mahatma Gandhi deed deze onvergetelijke en inspirerende uitspraak. Eigenlijk komt het neer op: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Wacht niet tot je buurman begint, want die kijkt misschien ook naar jou. Je kunt je euro maar één keer uitgeven. Als je dat doet aan dingen die de wereld een stukje beter maken, dan zijn ze goed besteed. Weet je niet waar en hoe te beginnen dan is het boek: ‘Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle’, een echte aanrader. Schrijfster Marieke Eyskoot laat zien dat groen leuker is dan ooit. Een citaat: “Duurzaam is niet duur. Dat iets goedkoop is, wil niet zeggen dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt.”

duurzaam_leven_tips_

Fun, fair & vegan producten bij Ditha Bonita

Bij Ditha Bonita kiezen we heel bewust voor duurzaam bijzonder. Elk product heeft een eigen verhaal dat het waard is om verteld te worden. De merken die je bij ons vindt, staan voor groen, eerlijkheid en transparantie; cruelty free. Of het nu gaat om kleding, schoenen, cadeautjes of eetbare/drinkbare producten. Wat we niet weten of niet begrijpen, vragen we. Daarbij durven we gerust kritisch te zijn. We zijn voortdurend bezig met onderzoeken, achterhalen, verifiëren. Zodat jij dat werk niet meer hoeft te doen. Heb je nog vragen, opmerkingen of een positief kritische noot? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij leren ook elke dag bij. Samen met jou, proberen we de wereld stapje voor stapje een klein stukje mooier te maken…