Duurzame kledingmerken, ze bestaan echt! Sterker nog, in een branche met een slechte reputatie ten aanzien van duurzaamheid, staan er steeds meer mooie merken op. Kledingmerken waarbij van inkoop tot verkoop nagedacht is over minimale impact op het klimaat, goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen voor alle mensen, betrokken bij de processen. Deze duurzame kledingmerken zijn vaak afkomstig van ambachtslieden met zuivere intenties en een groen hart. In dit artikel gaan we in op wat duurzaamheid nu eigenlijk inhoudt binnen de mode industrie. We belichten bovendien een aantal merken die zich oprecht duurzaam mogen noemen!

Wat betekent duurzaam?

Wat betekent duurzaam nou eigenlijk? Een product is duurzaam wanneer rekening gehouden wordt met mens, milieu en dier in alle aspecten die komen kijken bij het tot stand brengen van een product. Dat betekent diervriendelijke en milieuvriendelijke materialen waarbij geen leed is betrokken. Niet alle natuurlijke materialen zijn per definitie duurzaam. Dit komt o.a. doordat er veel energie- en water verbruikt wordt tijdens het productproces. Daarentegen zijn natuurlijke materialen zoals bamboe en hennep wel duurzaam. Deze planten hebben weinig water nodig, ze groeien snel en ze vereisen geen pesticiden. Naast duurzame materialen dient het productieproces ook duurzaam ingestoken te zijn. Denk hierbij aan eerlijke salarissen en veilige werkomgevingen voor alle betrokkenen. Een laatste onderdeel om rekening mee te houden is logistiek. Producten die in Nederland of haar directe omgeving geproduceerd worden, hebben minder impact op het milieu, dan wanneer de producten van ver moeten komen. Een andere betekenis van duurzaam is ook:  ‘wat lang blijft bestaan, met een lange levensduur’. Met andere woorden: producten van een hoge kwaliteit waar je lang van kunt genieten.  Een goede balans vinden tussen alle factoren maakt een merk duurzaam.

 

Duurzame producten versus Fair Trade en biologische producten: is er verschil?

Er is verschil tussen Fair Trade, biologisch en duurzaam. De verschillen zitten hem in het kijken naar het totaalplaatje. Biologisch voedsel is niet altijd duurzaam, hoewel duurzaam voedsel vaak wel biologisch is. Waar biologisch focus heeft voor kwaliteit van landbouwgrond en dierenwelzijn is er niet altijd aandacht voor impact op het klimaat. Met andere woorden: Bio ‘an sich’ is niet per sé duurzaam omdat het zorgt voor meer uitstoot, oppervlaktebeslag en dus inefficiency dan een door technologie en wetenschap gedreven landbouw. Duurzaam gaat juist wel uit van efficiency en de inzet van technologie om optimaal te profiteren van gesloten natuurlijke cycli. Voor Fair Trade geldt weer dat er naar eerlijke handel gestreefd wordt: eerlijke prijzen voor producten en daarop aansluitend eerlijke lonen voor eenieder betrokken in het productieproces. Duurzame producten kijken naar het totaal plaatje waarbij mens, milieu en dier in acht genomen worden van begin tot einde.

De mooiste duurzame kledingmerken

De kledingbranche staat bekend als één van de meest vervuilende en minst duurzame sectoren ter wereld. Er zijn echter mooie merken opgestaan die wel echt duurzame kleding aanbieden. We zetten een aantal van onze favorieten op een rij!

Jalfe kleding; groene damesmode uit Denemarken

Jalfe maakt basiskleding voor dames. De kleding is gemaakt van biologisch katoen en wordt in Denemarken gewoven. Mooie materialen van hoge kwaliteit en prachtige kleuren voeren de boventoon in de eco-collecties. De basiskleding van Jalfe voelt heerlijk zacht aan op de huid en gaat lang mee.

Bekijk de collectie Jalfe kleding >

Logo-Jalfe-organic-te-koop-bij-DithaBonita-Almere

Tranquillo kleding; kleurrijk en eigenzinnig uit Duitsland

Afkomstig van onze Oosterburen is het mooie merk Tranquillo. Tweemaal per jaar brengt dit duurzame kledingmerk prachtige collecties op de markt. De materialen die gebruikt worden, zijn biologisch en GOTS-gecertificeerd katoen en andere duurzame stoffen zoals Tencel en EcoVero™. Tranquillo kleding is kleurrijk en stijlvol en een beetje eigenzinnig.

Bekijk de collectie Tranquillo kleding >

Tranquillo-jurkje-Jersey-dress-ONA-green-highway Tranquillo-waterval-hals-Jersey

Grand Step Shoes; innovatief en vooruitstrevend

Ook uit Duitsland, komt het schoenenmerk Grand Step Shoes. De schoenen worden in kleine ateliers en fabrieken gemaakt door mensen met passie. De productie van Grand Step Shoes gebeurt CO2 neutraal. Er worden verschillende materialen gebruikt zoals Hennep, biokatoen, natuurrubber en PET. Je ziet de liefde voor handwerk terug in de producten.

Bekijk de collectie Grand Step Shoes >

Grand-Step-shoes-slipper Ditha-Bonita-Lola_black Grand-Step-shoes-Ditha-Bonita-Vendetta_offwhite_heren

SeaSalt kleding; gemaakt om lang mee te gaan

Het mooie, duurzame kledingmerk SeaSalt komt uit het Britse Cornwall. De materialen zijn 100% natuurlijk, zoals bamboe, linnen en biokatoen. Bij elke stap in het productieproces worden de duurzaamheidsdoelen van het kledingmerk in acht genomen. Inspiratie voor de designs haalt SeaSalt uit de schitterende omgeving van Cornwall. Prachtige kleuren en modieuze ontwerpen zijn kenmerkend voor dit merk.

Bekijk de collectie Seasalt kleding >

Seasalt-Sol-Blaze-Tuniek SeaSalt_jurkje_Carved-Wood-dress

Living Crafts; tijdloos maar bij de tijd

Living Crafts mag zeker niet ontbreken in deze lijst. Dit Duitse duurzame kledingmerk produceert al meer dan 30 jaar fantastische kwaliteitskleding met oog voor milieu en socio-economische omstandigheden. De bedrijfsvoering is volledig transparant. De ontwerpen van Living Crafts kleding zijn stijlvol en door de hoge kwaliteit gaan de items jaar na jaar mee.

Bekijk de collectie van Living Crafts >

Living Crafts top biologisch ribkatoen mint LivingCrafts-Andy-herenT-shirt

MUD Jeans: organic, fair & unique

MUD jeans is een duurzaam Nederlands broekenmerk met een ideaal. Een wereld zonder afval. Een wereld waarin we aandacht hebben voor mensen, dieren en het milieu. Waar we werken in een gesloten systeem en alles (her)gebruikt kan worden. Circulaire economie. Je ruimt je eigen ‘rotzooi’ op. Alle broeken worden gemaakt van biologisch katoen al dan niet in combinatie met gerecyclede jeans.

Bekijk de collectie van MUD Jeans >

MUDJeans_Flared-Hazen_recycled-denim_duurzame_jeans_bij_DithaBonita1 MUDJeans_Man-Ethical-Jeans

Kuyichi: tijdloze jeans die hun waarde behouden

De collectie van de fair trade spijkerbroeken van Kuyichi is tijdloos en behoudt zijn waarde. Dat maakt het slow fashion. Er zijn geen seizoensgebonden collecties en er is ook geen sale. De waarde van een product verandert namelijk niet en een jeans zou altijd een eerlijke prijs moeten hebben voor de gebruiker, de winkeliers en de arbeiders.

Bekijk de collectie van Kuyichi >

Kuyichi_Carey_skinny_rebel_grey_jeans Kuyichi_herenjeans_Nick_Lived_In_organic

Ditha Bonita slow fashion met respect voor mens, dier én milieu!

In onze eco vegan concept store vind je producten die geproduceerd zijn met oog voor mens, milieu en dier. Van duurzame kledingmerken tot toffe groene cadeautjes. We werken met mooie merken samen bij wie de intenties zuiver zijn en waar het hart op de goede plek zit. Wanneer je twijfelt over een aankoop neem dan contact met ons op. We vinden het belangrijk dat onze klanten tevreden zijn en we kennen onze merken en producten dan ook goed. We adviseren op basis van eigen ervaring! Goed om te weten is dat we gratis verzending binnen Nederland aanbieden voor bestellingen met een aankoopwaarde vanaf € 50,- .

Bekijk ons aanbod in onze eco concept store >

Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0