Uit onderzoeken blijkt dat we met z’n allen zo’n drie kilo cacao per persoon per jaar eten. Je kunt dus wel stellen dat chocolade het goud onder de lekkernijen is. Dat overheerlijke bruine, smeuïge snoepgoed is niet alleen om te smullen, tegenwoordig is het ook steeds gemakkelijker om eerlijke chocolade te kopen. Dat is zeker niet altijd zo geweest.

Eerlijke en duurzame chocolade zit van begin tot einde goed in elkaar. Daarmee bedoelen we; biologische cacao planten, boeren die eerlijke prijzen voor hun arbeid ontvangen en er hebben geen dieren geleden om tot het eindproduct te komen. Dus, chocoladeliefhebbers, opgelet: dit artikel hebben we speciaal voor jullie geschreven.

De problematiek in de chocolade industrie

Dat de chocolade industrie lastig in elkaar zit, heeft het merk Tony Chocolonely door de jaren heen wel echt benadrukt. Slavernij en kinderarbeid op cacaoplantages zijn ontzettend toegenomen de laatste decennia. Vooral het beperken van kinderarbeid is een heel moeizaam en langdurig proces wat gedreven wordt door extreme armoede. Daarnaast wordt er nog steeds tropisch regenwoud gekapt om het te vervangen voor cacaoplantages. De problematiek ontwikkelt zich nog verder door de grote berg organisch afval wat ontstaat tijdens het productieproces. Op veel vlakken valt er dus nog behoorlijk winst te behalen in het realiseren van eerlijke en duurzame chocolade. Tegenwoordig zijn er wel veel keurmerken die aandacht voor mens en/of milieu garanderen. Er zit tussen de verschillende keurmerken wel veel verschil. Zo legt het ene keurmerk veel meer nadruk op mens en werk (bijvoorbeeld het keurmerk Fairtrade), het andere keurmerk staat weer voor milieu (denk aan Rainforest Alliance).

Bestaat 100% duurzame chocolade?

Een keurmerk wat alle aspecten van eerlijke chocolade onderstreept, is er nog niet. Wanneer je duurzame chocolade koopt dan worden op de verpakking altijd meerdere labels en nationale en internationale keurmerken weergegeven. Ook ontwikkelen brands en winkelketens steeds vaker hun eigen keurmerken die ook vermeld worden op verpakkingen. Met zoveel keurmerken en labels zou je denken dat het gemakkelijk moet zijn om 100% duurzame chocolade te kopen. Helaas is dat niet de realiteit. De uitdaging zit hem naast het uitsluiten van kinderarbeid ook in het productieproces. Het productieproces van cacao is lang en intensief. Het is niet mogelijk om elke cacaoboon te monitoren op de lange reis van plantage tot fabriek. Uiteindelijk belanden alle cacaobonen in dezelfde hal waar ze verwerkt worden. Vervolgens zitten er veel schakels van allerlei tussenhandelaren in het transporteren van de cacao. Hiermee is de kans vrij aanwezig dat de gewone cacaobonen vermengd worden met de keurmerkbonen. Doordat het onmogelijk is om deze vermenging te voorkomen, kan het ook niet verboden worden.

Welke chocolade kun je het beste kopen?

Er zijn duurzame chocolademerken die met biologisch geteelde bonen werken en de controle zelf in hand houden door het bean to bar concept. Deze merken werken met kleine boeren die nog op ambachtelijke wijze cacaobonen verwerken. Vaak zijn dit kleine, onbekendere merken, die dus echt kwalitatieve, duurzame en eerlijke chocolade produceren.  Die merken vind je niet in elke supermarkt. Maar gelukkig wel bij Ditha Bonita. We delen onze twee favoriete merken.

Zotter chocolade uit Oostenrijk voor de echte chocoladeliefhebbers!

Een ontzettend mooi chocolademerk is het Oostenrijkse Zotter. Er wordt volop geëxperimenteerd bij Zotter met verschillende smaken en smaakcombinaties. Deze experimenten leiden vaak tot verrassende resultaten, zoals bijvoorbeeld Zotter donkere chocolade met kokosnoot en mango‘’ en ‘Hand-scooped Kokosnoot + Marsepein BIO’. Overheerlijke fun-chocolade waar je vooral je tijd voor wilt nemen om het tot z’n recht te laten komen. Zotter chocolade komt het beste tot uiting wanneer je het laat smelten op je tong. Vervolgens druk je de chocolade zachtjes tegen je gehemelte en voel je het langzaam verder smelten. De smaken komen dan pas goed vrij en zijn een feestje voor je smaakpapillen.

Zotter_chocolade

De keurmerken van Zotter

De Zotter chocolade verpakkingen zijn voorzien van drie keurmerken. De combinatie van deze drie keurmerken en labels maakt dat Zotter het enige Europese bedrijf is in Europa dat eerlijke chocolade produceert van biologisch, duurzaam en fairtrade kwaliteit.

World Fair Trade Organization

De World Fair Trade Organization is de overkoepelende organisatie die fair trade op wereldschaal handhaaft. Het handhaven van eerlijke prijzen, respect voor milieu en het uitsluiten, of beperken, van kinderarbeid zijn drie van de tien principes waar het keurmerk naar kijkt.

Fair

Fair is het eigen logo en keurmerk van Zotter chocolade. Want, gelooft Zotter, vertrouwen is goed, zelf controle uitoefenen is nóg beter. Het Fair label is in het leven geroepen juist omdat de chocolade industrie zo niet-transparant is. Zotter wil een stap verder gaan dan de reguliere keurmerken en kan met haar eigen label 100% fairtrade chocolade bieden van de hoogst haalbare kwaliteit.

Bean to Bar

Het Bean to Bar keurmerk garandeert dat het eindproduct volledig geproduceerd is in eigen fabrieken. Dat betekent dat Zotter z’n eigen chocoladebonen roostert, vermaalt en verwerkt.

Scooped chocolade van Zotter: verrassend gevulde chocolade (vegan)

Zotter is gek op experimenteren met verschillende manieren van het verwerken van chocolade en het gebruiken van bijzondere smaakcombinaties. Dit zie je vooral terug in de scooped (gevulde) chocolade. De eerste keer dat we een stukje proefden, was heel vreemd. Je weet dat er vulling in zit, toch verwacht je iets anders. Iets steviger of juist niet… Er was een tweede, minder gulzige, hap nodig om echt te kunnen proeven what the fuz is about. Bij die tweede hap hadden we pas echt goed door hoe hemels de smaken en kwaliteit zijn. Zotter scooped chocolade is er eentje waar je echt even voor moet gaan zitten. Waar je de tijd voor moet nemen om aandachtig alle smaken de revue te laten passeren. Goed om te weten is dat de scooped chocolade minder lang houdbaar is door de vulling. We verwachten niet dat dit een probleem is, want elke hap is als een engeltje op je tong. Die blijft dus niet lang in de kast liggen!

Zotter chocolade marsepein kokos

Squaring the circle chocolade: suikervrije veganistische chocolade

Een interessante lijn die Zotter recent in de markt gezet heeft, is ‘Squaring the circle’. Veganistische chocolade die gezoet wordt op natuurlijke manieren of met trendy alternatieven voor suiker. De eerste smaak die wij proefden, was de Dark Choco with Coconut and Mango, gezoet met fruit. De zware donkere smaak van chocolade is perfect in balans met de mango en kokosnoot. Dit is een overheerlijk stukje veganistische chocolade waar je wederom de tijd voor moet nemen om het tot z’n recht te laten komen. Het is de perfecte oplossing voor bewuste chocoladeliefhebbers!

Zotter chocolade Zotter chocolade

Eindconclusie Zotter chocolade

Wij staan voor Vegan friendly producten en in onze webshop promoten we dan ook alleen merken die duurzaam op alle fronten zijn. Omdat chocolade een uitdagende branche is voor wat betreft duurzaamheid heeft het dan ook heel veel speurwerk gekost om tot samenwerkingen te komen die aansluiten bij de filosofie van Ditha Bonita. Zotter is absoluut een merk wat een mooie plek in onze webshop verdient. Je proeft overduidelijk het verschil met nagenoeg alle chocolade die je op elke hoek van de straat kunt kopen. Het verschil is dat Zotter naast eerlijke en duurzame productieprocessen en een goed verhaal ook daadwerkelijk unieke smaken ontwikkelt. Zotter tilt chocolade naar een hoger niveau.

Bekijk het aanbod heerlijke vegan chocolade van Zotter >

Taza Chocolade: robuuste chocolade met gruizige en uitdagende smaken

Het Amerikaanse merk Taza Chocolade viel bij ons op om zijn uniekheid. Je kunt het met geen andere chocolade vergelijken. Het productieproces is uniek in zijn soort. De biologische cacaobonen worden namelijk met op handgemaakte granieten stenen gemalen. Dit zorgt voor een uitdagende smaak en ruwe textuur. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de verpakking en het openen van de verpakkingen. De ronde discs zijn verpakt per twee stuks en uniek in hun soort. Ze zijn 100% om van te smullen en garanderen uiteenlopende smaaksensaties.

Taza_biologische_chocolade_vegan

De keurmerken van Taza Chocolade

Taza is een pionier op het gebied van ethische cacao-inkoop. Ze waren de eerste chocolademaker in Amerika die een door derden gecertificeerd ‘Direct Trade Cacao Certification-programma’ oprichtte. Ze onderhouden directe relaties met hun cacaoboeren en betalen prijzen boven de vastgestelde Fair Trade richtlijnen voor hun cacao. Er wordt alleen samen gewerkt met cacaoproducenten die de rechten van werknemers en het milieu respecteren.

USDA Organic

USDA Organic is een Amerikaans keurmerk wat biologische teelt garandeert. Je kunt dit keurmerk vergelijken met het Europese keurmerk voor biologische landbouw.

Taza Direct Trade

Taza Direct Trade is het keurmerk van Taza zelf. Het label garandeert meer geld voor boeren, de beste cacao voor Taza en serieus goede chocolade voor de consument.

Bean to Bar

Het Bean to Bar keurmerk garandeert dat het eindproduct volledig geproduceerd is in eigen fabrieken. Dat betekent dat Taza z’n eigen chocoladebonen roostert, vermaalt en verwerkt.

Overige keurmerken Taza

Naast deze grote keurmerken die op algemeen niveau kwaliteit garanderen is Taza chocolade ook voorzien van Non GMO Project Verified, Gluten-Free certified en Dairy Free, Soy Free en Vegan. Duurzamer dan dit wordt het volgens ons niet!

Taza Disc chocolade: vegan chocolade van hoog niveau

Die robuuste, unieke smaak van Taza chocolade is echt onderscheidend. De Taza Discs zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en zijn allemaal uniek in hun soort. De chocolade heeft een wat gruizige smaak waar je bij een eerste hap ook weer even aan moet wennen. We zijn zo ontzettend gewend aan productiechocolade, waar vooral veel gebruik van suikers en toegevoegde smaakmakers gemaakt wordt, dat het omschakelen is wanneer je échte chocolade proeft. Een tweede, bewuste hap laat alle chocolade die je ooit in reguliere supermarkten gekocht hebt ver achter zich. Het feit dat de chocolade ook nog eens 100% vegan is zorgt ervoor dat je echt 100% schuldvrij kunt genieten.

Taza biologische chocolade

Eindconclusie Taza chocolade

Ben je op zoek naar veganistische chocolade, dan is Taza echt het merk wat bovenaan je lijstje behoort te staan. Het mondgevoel wat Taza heeft, maakt het absoluut onderscheidend van alle andere chocolademerken. De ronde discs zijn gemakkelijk om in je zak te stoppen en daarnaast is het ook gemakkelijker om niet door te blijven eten, omdat de porties iets kleiner zijn. Er wordt goed nagedacht bij Taza over hoe de niet-transparante cacaoprocessen inzichtelijker gemaakt kunnen worden. Dit maakt dat Taza echt tot de top van eerlijke chocolade behoort. Wij zijn groot fan!

Bekijk het aanbod Taza Chocolade >

Eerlijke chocolade koop je bij Ditha Bonita

Bij ons kun je terecht voor echte eerlijke chocolade van echte fijnproeversmerken. Veganistische chocolade met een krachtig verhaal, de hoogst haalbare transparantie in productieprocessen en uiteraard smaken om van te smullen. Vegan chocolade is vaak duurder dan reguliere chocolade die je in de supermarkt koopt. Wil je dan ook nog eens verzekerd zijn van eerlijke en duurzame chocolade dan wordt het aanbod een stuk kleiner en de kwaliteit een stuk hoger en verfijnder. De ambachtsmerken die je bij ons vindt, hebben we geselecteerd op hun kernwaarden, kwaliteit en de mate waarin ze chocolade echt tot hun recht laten komen. Het zijn ultieme verwennerijen die je jezelf en die speciale ander gunt. Juist door te kiezen voor kleinere merken die rechtstreeks werken met kleine boeren die op hun buurt weer biologisch telen, weet je zeker dat je echte duurzame chocolade in huis haalt. Binnenkort komen we met een supertof nieuw chocolade merk uit Amerika in onze shop! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lancering.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0