Mensen gebruiken hennep als materiaal al sinds het jaar 770. Er wordt van alles gemaakt van deze vezel. Van touw en kleding tot zelfs papier. Hennep kleding kun je eigenlijk qua uiterlijk vergelijken met linnen. Het is een heerlijk en ook sterk materiaal. Hennep voelt fijn aan op de huid. Naarmate je het langer draagt wordt het nog zachter en soepeler. Hennep roept als materiaal allerlei associaties op. Dat heeft vooral te maken met een nog relatieve onbekendheid hiermee. In deze blog vertellen we je graag wat meer over dit fantastische vezel. Wat is het productieproces en wat zijn de voordelen van kleding van hennep. Geloof ons, wie eenmaal heeft ervaren hoe fijn dit materiaal aanvoelt, wil niets anders meer.
Is kleding van hennep echt duurzaam?
Hennep behoort tot de meest duurzame materialen die je maar kunt bedenken. Het is een sterke plant. Er is niet veel of extra water nodig. Het gebruikt maar 1/20 van de hoeveelheid die bijvoorbeeld katoen opslurpt. De plantjes kunnen makkelijk leven op regen, zelfs als er een tijdje geen druppels vallen. In tegenstelling tot de katoenplant, die de aarde uitput, kan hennep zelfs twintig jaar achter elkaar worden verbouwd, zonder dat het al te veel voedingsstoffen aan de grond onttrekt. Sterker, de aarde is daarna zelfs veel gezonder dan voorheen doordat de wortels achterblijven en de bladeren als natuurlijke mest dienen. Hennep is van nature veel minder gevoelig voor insecten en verdringt gewassen die je niet wilt hebben, zoals onkruid. Er zijn dus geen pesticiden of chemische groeimiddelen nodig. Bovendien groeit hennep razendsnel. Je kunt het 120 dagen na het inzaaien al oogsten. Het plantje kan bijna overal groeien in de meest extreme omstandigheden. Net als biologisch katoen wordt hennep met de hand gewonnen en verwerkt. Dat maakt het materiaal ietwat duurder. Daar staat tegenover dat het goed is voor de werkgelegenheid.
Hennep, marihuana, cannabis?
Als mensen zien dat een kledingstuk van hennep is gemaakt, willen ze er altijd even aan ruiken. Dat komt omdat ze hennep associëren met marihuana wat iets totaal anders is. Zo is het THC-gehalte (de substantie die je high maakt) bij hennep 0,05% in tegenstelling tot de 3-20% van marihuana. Hennepplantjes worden zo dicht mogelijk op elkaar geplant om de hoeveelheid stengels te maximaliseren. Dat is namelijk het deel van hennep dat we gebruiken om te verwerken tot kleding. In het geval van die andere plant gaat het om de bladeren en dus plaatsen de verbouwers deze plantjes zo ver mogelijk uit elkaar. Overigens kun je elk onderdeel van de hennep plant gebruiken. Van de wortel tot de stengel, het blad, de bloem, de zaden de pollen en zelfs de hars.
De voordelen van hennep stof
Hennep is een fijn materiaal dat zacht aanvoelt op de huid. Naarmate je het langer draagt, wordt het ook steeds zachter. Een groot voordeel is dat hennep je huid op een natuurlijke manier beschermt doordat het UV licht filtert. Het is antibacterieel en ademend. Je hoeft dus niet zo snel bang te zijn voor (oksel)geurtjes. Wist je dat het ook nog eens vier keer zo sterk is als katoen. Het wordt niet dunner als je het vaker wast. Het houdt de fijne kwaliteit vast en blijft eruit zien als op de dag dat je het kocht. Kleding van hennep is ook nog eens bijzonder kleurvast. Het is sterk vocht absorberend en houd je huid dus droog. Ook als het warm is en je zweet. De unieke structuur van de cellulose vezels in hennep kleding zorgen voor het combinatie effect van ademend en isolerend. Dat wil zeggen: heerlijk koel in de zomer en lekker warm op koudere dagen.
Zo verzorg je Hennep kleding
Het is beter voor je kleding en voor het milieu om je kleren zo min mogelijk te wassen. Dat neemt niet weg dat je ook je kleding van hennep op zijn tijd in de wasmachine moet gooien. Het fijne is dat hemp kleding haar vorm goed behoudt, ook na vele malen wassen. Het kan bovendien tegen een stootje. Je kunt deze kleding het best op een lage temperatuur wassen met gelijke kleuren. Gebruik een zacht, natuurlijk wasmiddel, azijn of een wasbol. We hoeven niet meer uit te leggen waarom wasmiddel met chemische toevoegingen niet aan te raden is. Voor geen enkel kledingstuk. Wassen op een te hete temperatuur en het gebruik van een droger zijn superslecht voor je hennep kleding en zorgen voor krimp. Heb je een lelijke vlek, smeer er dan wat zachte, natuurlijke zeep op en laat deze dan even inweken. Ben je nog van het strijken, strijk dan binnenstebuiten en gebruik een gemiddelde warmte. Stomen met de Steamery kan ook en is nog gemakkelijker; aan de binnenzijde welteverstaan. Dry cleaning is absoluut niet nodig en ook niet wenselijk.
Ons favoriete hemp kledingmerk: hennep kleding van HempAge
Bij Ditha Bonita zijn we dol op kleding van hennep. Wij hebben gekozen voor het merk HempAge. Dit duurzame Duitse bedrijf heeft als motto: “Dressed by nature”. Hennep is puur natuur en kan volledig worden afgebroken. Voor HempAge is het belangrijk dat de kledingproductie van hennep milieuvriendelijk gebeurt. Minstens zo belangrijk is dat de arbeiders een eerlijk loon ontvangen voor hun werk. Het bedrijf is dan ook lid van de Fair Wear Foundation.
HempAge heeft een eigen Research en Ontwikkeling afdeling waar men heel hard aan het werk is om een manier te vinden om de kosten van fabricage te drukken. Zo komt hennep straks binnen ieders bereik. De collectie is tijdloos, dus je shirtje, vest, trui of jurkje gaat net zo lang mee, als jouw smaak toelaat.
Bekijk het assortiment HempAge kleding >
Ditha Bonita voor de leukste eco-vegan producten en merken!
Ditha Bonita staat voor slow fashion. Slow Fashion is gebaseerd op kwaliteit. We willen dat mensen weten dat wat ze bij ons krijgen, eerlijk en duurzaam is. Met respect voor mens, dier en milieu. Cruelty free. Dus zonder dierlijke ingrediënten of materialen. Wat we graag doen is de fun van fair fashion laten zien. Elk merk en elk item heeft een eerlijk verhaal. Het is met zoveel liefde uitgekozen dat het voelbaar is. Wij geven je graag duurzame stukjes van die liefde. Op onze manier willen we zo een steentje bijdragen aan een betere wereld. Je bent van harte welkom in onze conceptstore op een wel heel bijzondere locatie of online.
Bekijk ons aanbod in onze eco concept store >