Wij zijn groot fan van Seepje. Een intitiatief van twee jongens die geïnspireerd werden door de natuurlijke zeep die Nepalese mensen gebruiken om hun kleding te wassen. We bieden zowel natuurlijke handverzorging als natuurlijke wasmiddel van dit merk aan.

 

 

Seepje: superschillen uit de Himalaya

Seepje zag het levenslicht in maart 2013. Oprichters (en toen nog studenten) Melvin en Jasper zagen op televisie hoe mensen in Nepal natuurlijke zeep maakten van vruchtenschillen. De Sapindus schil bevat saponine, een natuurlijke vorm van zeep. Deze komt vrij als de schillen met water in aanraking komen.

Met behulp van hun studiefinanciering verscheepten ze een eerste lading schillen vanuit Nepal richting Nederland. Win-win op alle fronten. Ze konden mensen in Nederland blij maken met een wonderschoon product. Tegelijkertijd konden ze de werk- en leefomstandigheden in Nepal verbeteren. Ze gebruiken alleen de schoonste ingrediënten en betalen daar een eerlijke prijs voor. Zo blijven bijvoorbeeld de Sapindus bomen in Nepal en India behouden. Bovendien wordt het voor boeren interessanter om bomen te planten.

Lokaal afval gebruiken als grondstof

Bij Seepje gebruiken ze zelfs lokaal afval als grondstof, zoals de sinaasappelschillen van onze grootgrutter. Die blijven achter na het persen van een sapje en bevatten waardevolle grondstoffen. Het kiezen van verpakkingsmaterialen gebeurt heel bewust en het streven is om de impact op het milieu minimaal te houden. De flessen van Seepje worden gemaakt van ingeleverd plasticafval. Het ingeleverde plastic wordt gescheiden, waarna er een granulaat (kleine korreltjes) van wordt gemaakt. Deze korreltjes worden omgesmolten en vermengd met 3% kleurtoevoeging. Na gebruik kan de fles opnieuw gerecycled worden. Motto en missie: Een schonere én mooiere wereld!

Saillant detail: In 2019 hebben ze 39.864 kg kilo plastic gered. Meer dan 765 bomen zijn gebruikt voor de oogst van de Seepje superschillen. Elk van die bomen neemt toch mooi even 21,8 kilo CO2 per jaar op.

Lees meer over de ‘zeepnotenboom’