Meetlint om de juiste maat op te meten

Heb je ooit het perfecte kledingstuk gevonden, maar bleek de maat die je normaal draagt te groot of te klein? Je bent niet de enige! Was het maar waar dat jouw maat overal hetzelfde is. De realiteit is dat kledingmaten variëren van merk tot merk. Zelfs binnen hetzelfde merk kunnen verschillende stijlen anders passen. En ja, dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Waarom dat zo is? Geloof me, ook voor winkeleigenaren zou het leven een stuk makkelijker zijn als er een gestandaardiseerd matensysteem was.

Verschil in maatvoering tussen de verschillende merken

Het eerste en meest voor de hand liggende punt is het verschil in maatvoering tussen verschillende merken. Elk kledingmerk heeft zijn eigen maatsysteem, gebaseerd op hun specifieke doelgroep, ontwerpesthetiek en productieprocessen. Dit betekent dat een maat Medium bij het ene merk vaak niet hetzelfde is als een maat Medium bij een ander merk. Daarnaast komen natuurlijk niet alle kledingmerken uit Nederland. Er is ook een verschil in maatvoering tussen landen. Laat je dus vooral niet leiden door het nummer op het label. Laat je ook zeker niet van de wijs brengen als je bij een bepaald merk opeens een maat groter hebt. Dat zegt helemaal niets. Zorg dat je je maten opneemt en vergelijk deze met de maattabel van het specifieke merk voordat je een aankoop doet. Enne…vragen staat altijd vrij natuurlijk.

Waar zijn kledingmaten op gebaseerd?

Kledingmaten worden vaak gebaseerd op standaard lichaamsafmetingen en verhoudingen. Daarbij wordt helaas voorbij gegaan aan het feit dat een mens niet ‘standaard’ is. De een heeft een buikje, de ander stevige heupen. Een schouder kan breder of smaller zijn, een boezem groot of klein. Je kunt dezelfde lengte hebben maar een andere lichaamsverhouding; langere benen, korter bovenlichaam of vice versa. Er is geen universeel maatsysteem dat door alle merken wordt gevolgd. Dat zou het leven van de shopper een stuk makkelijker maken om maar niet te spreken over het leven van de winkelier. Aan de andere kant is er ook geen universeel mens met standaard afmetingen.

Meet je eigen maat goed op

Waarom Hebben Niet Alle Merken Hetzelfde Maatsysteem?

Het gebrek aan een universeel maatsysteem kan te maken hebben met verschillen in mode- en productieprocessen, culturele normen en consumentenvoorkeuren. Sommige merken richten zich op een specifiek segment van de markt en passen hun maatsysteem zodanig aan, dat het aan de behoeften van hun (beoogde) doelgroep voldoet.
Zoals we al eerder aangaven, heb je daarnaast ook verschillen tussen landen. Een maat 36 in Nederland, valt vaak groter uit dan een maat 36 in Frankrijk. Dit kan te maken hebben met verschillen in maatvoering systemen tussen landen. Elk land heeft zijn eigen maatsysteem en standaard lichaamsafmetingen, wat kan leiden tot variaties in kledingmaten tussen landen.

Kledingmaat en de invloed van materialen

Andere punten om rekening mee te houden zijn het materiaal en de pasvorm van een kledingstuk. Ook deze hebben invloed op de maatvoering. Zit er veel stretch in, is de stof stug of juist flexibel. Verschillende materialen kunnen verschillend reageren op wassen en dragen, waardoor het kledingstuk na verloop van tijd kan krimpen of uitrekken. Bovendien kunnen verschillende pasvormen, zoals slim, regular, relaxed en oversized ook zo hun weerslag hebben op het vinden van de juiste maat.

Wat is vanity sizing en waarom wordt het toegepast?

De reden achter vanity sizing is grotendeels commercieel. De naam zegt het al: maatvoering op basis van ‘ijdelheid’. Ze zeggen ook weleens dat wij mensen ‘bedrogen’ willen worden. Een maatje kleiner is een stuk makkelijker te verteren. En daar gaan veel kledingmerken in mee. Door kleinere maten op kledingstukken te zetten dan de werkelijke maat, kunnen merken het zelfvertrouwen van klanten vergroten. Ga maar na. Je voelt je vaak beter over jezelf als je een kledingstuk in een kleinere maat past dan je gewend bent. Zelfs als de werkelijke pasvorm hetzelfde is. In de loop der jaren zijn de maten steeds groter geworden. Pas maar eens een maat 38 van dertig, veertig jaar geleden. Deze zal stukken kleiner uitvallen. Vanity sizing lijkt positief en streelt onze ‘ijdelheid’. Maar in de praktijk leidt het ook tot verwarring en inconsistentie tussen verschillende merken en landen. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat je je dus niet moet blind staren op de maat op het label. Veel belangrijker is de pasvorm en het comfort van het kledingstuk.

Meet je eigen maten goed op

Jij bent niet je maat!

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Het nummer op het label definieert jou of je lichaam niet. Wees niet bang om een ​​paar verschillende maten te passen om de juiste pasvorm te vinden, en schiet niet in de stress als de maat groter is dan je gewend bent. Het belangrijkste is dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt in wat je draagt. Pasvorm is belangrijker dan maat. Vergeet niet dat maten slechts cijfers zijn. Jouw maat en vorm zijn uniek voor jou. Je hoeft je niet te wringen in een standaard maat. De maat of liever gezegd pasvorm, moet werken voor jou. Bij twijfel, neem gewoon contact op en vraag om een kledingstuk op te meten.

Tips voor het vinden van jouw juiste mt:

 1. Meet jezelf op
  Neem je maten op en vergelijk ze met de maattabel van het specifieke merk voordat je een aankoop doet. Zorg dat je jezelf opmeet in je ondergoed.

 

 1. Probeer verschillende maten
  Wees niet bang om een paar verschillende maten te passen om de juiste pasvorm te vinden. Pasvorm is belangrijker dan een grotere of kleinere maat.

 

 1. Lees beoordelingen of de producttekst
  Lees beoordelingen van andere klanten of de producttekst goed door om te zien hoe een bepaald kledingstuk valt en of het de moeite waard is om een maat groter of kleiner te bestellen.

 

 1. Niet de maat maar de pasvorm is leidend
  Kijk niet naar de maat van een kledingstuk maar kies voor iets dat goed past én je lichaam flatteert.

 

 1. Vraag om hulp
  Aarzel niet om hulp te vragen aan winkelpersoneel of klantenservice als je twijfelt over welke maat je moet kiezen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0