laptop kleurenbeleving

Heel soms krijgen we de opmerking van een klant dat een kledingstuk er in het echt anders uitziet dan op de foto in onze webshop. Dit fenomeen is niet altijd te vermijden en heeft vaak te maken met hoe je monitor kleuren weergeeft. Waarom gebeurt dit en hoe los je dit op?

Waarom zien kleuren er soms anders uit op je monitor?

De kleuren die je op je monitor ziet, zijn een digitale weergave van het originele kledingstuk. Ze worden geproduceerd door een combinatie van pixels die licht uitstralen in verschillende kleuren. Dit proces staat bekend als RGB (Rood, Groen, Blauw) kleurweergave.

Wanneer deze kleuren worden omgezet naar het echte leven, zien ze er soms anders uit. Dit komt door verschillende factoren:
1. Monitorinstellingen
De instellingen van je monitor, zoals helderheid, contrast en kleurtemperatuur, kunnen de kleurweergave beïnvloeden. Als deze niet optimaal zijn ingesteld, kan dit leiden tot een vertekend beeld van de kleuren.
2. Kleurprofielen
Elk apparaat heeft zijn eigen kleurprofiel, dat de kleuren op een specifieke manier interpreteert. Als het kleurprofiel van je monitor niet overeenkomt met dat van de webshop, kunnen de kleuren afwijken.
3. Omgevingslicht
De verlichting in je kamer kan ook van invloed zijn op hoe je de kleuren op je monitor ziet. Te veel of te weinig licht kan de perceptie van kleuren veranderen.
4. Leeftijd van je beeldscherm
Na verloop van tijd kunnen beeldschermen hun helderheid en kleurnauwkeurigheid verliezen als gevolg van verschillende factoren zoals: Backlight-veroudering: De backlight van een beeldscherm, die verantwoordelijk is voor het verlichten van het scherm, kan na verloop van tijd minder efficiënt worden. Dit kan leiden tot een afname van de helderheid en een verschuiving in de kleurweergave. Een andere reden is kleurvervaging: De kleuren op een beeldscherm kunnen na verloop van tijd vervagen als gevolg van blootstelling aan omgevingslicht, warmte en andere omgevingsfactoren. Dit kan resulteren in een minder nauwkeurige kleurweergave. Tot slot kunnen oudere beeldschermen mogelijk niet dezelfde kleurnauwkeurigheid bieden als nieuwere modellen, vanwege verbeteringen in de technologie en de gebruikte materialen.

Optimaliseren van je monitorinstellingen

Om ervoor te zorgen dat de kleuren op je monitor zo nauwkeurig mogelijk worden weergegeven, zijn hier enkele tips voor het optimaliseren van je monitorinstellingen:

 

1. Helderheid en contrast
Stel de helderheid en het contrast van je monitor in op een niveau dat comfortabel is voor je ogen, maar zorg ervoor dat de details in donkere en lichte gebieden behouden blijven.
2. Kleurtemperatuur
Pas de kleurtemperatuur van je monitor aan om een natuurlijke kleurweergave te krijgen. Een temperatuur van rond de 6500 Kelvin wordt vaak aanbevolen voor algemeen gebruik.
3. Kleurkalibratie
Je kunt je monitor eventueel kalibreren met behulp van speciale kalibratietools. Dit zorgt ervoor dat de kleuren nauwkeurig worden weergegeven volgens industrie standaarden. Voor privégebruik is dit vaak niet nodig.

Wat is kleurkalibratie en waarom is het belangrijk?

Kleurkalibratie is het proces van het aanpassen van de kleurweergave van een monitor om ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met een standaardreferentie. Dit wordt vaak gedaan met behulp van speciale hardware en software die de kleuren op een monitor analyseert en aanpast.

Het belang van kleurkalibratie kan niet genoeg worden benadrukt, vooral voor taken waarbij kleurnauwkeurigheid essentieel is, zoals grafisch ontwerp, fotografie en natuurlijk, online winkelen. Zonder kalibratie loop je het risico dat de kleuren die je op je monitor ziet, niet overeenkomen met de werkelijke kleuren van het product. De professionele fotografen die verantwoordelijk zijn voor de foto’s in onze webshop (deze worden meestentijds door de brands zelf ingehuurd), zorgen dat hun monitors regelmatig worden gekalibreerd. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de kleuren die je ziet zo nauwkeurig mogelijk zijn, waardoor je een betere online winkelervaring krijgt en teleurstellingen bij het ontvangen van je bestelling worden voorkomen.

Hoe zit het dan met de kleurervaring op een smartphone?

 

Smartphone kleurenbeleving
1. Verschil in schermtechnologie
De schermen van smartphones gebruiken vaak verschillende technologieën dan die van computers. Terwijl computerschermen vaak LCD- of LED-technologie gebruiken, maken smartphoneschermen gebruik van OLED, AMOLED, of andere technologieën. Deze verschillen kunnen leiden tot variaties in kleurweergave tussen de twee apparaten.
2. Kleurkalibratie
Smartphoneschermen worden niet altijd op dezelfde manier gekalibreerd als computerschermen. Dit kan resulteren in afwijkingen in kleurweergave tussen de twee apparaten. Een kledingstuk dat er op je smartphone helder en levendig uitziet, kan er op een computermonitor anders uitzien vanwege verschillen in kleurkalibratie.
3. Omgevingslicht
Het omgevingslicht waarin je je smartphone gebruikt, kan ook van invloed zijn op hoe je de kleuren ziet. Fel zonlicht kan bijvoorbeeld de kleuren op je smartphonescherm verzadigder doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn, terwijl gedimd licht de kleuren kan veranderen.

Hoewel de redenen voor kleurverschillen tussen smartphoneschermen en computerschermen enigszins vergelijkbaar zijn, zijn er ook specifieke factoren die alleen van toepassing zijn op smartphones. Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen bij het online winkelen, vooral als kleurnauwkeurigheid belangrijk voor je is.

Hoe krijg je een goede kleurervaring op je smartphone?

Ten eerste is het handig om te weten dat de kleurweergave op je smartphone kan worden beïnvloed door de helderheid en kleurinstellingen van het scherm. Het kan nuttig zijn om deze instellingen aan te passen om een nauwkeurigere kleurweergave te krijgen. Daarnaast is het altijd een goed idee om, indien mogelijk, verschillende apparaten te gebruiken om een beter beeld te krijgen van de kleuren van een kledingstuk voordat je het koopt.

Specifieke factoren
Kortom, hoewel kleurverschillen tussen smartphoneschermen en computerschermen vergelijkbare oorzaken kunnen hebben, zijn er ook specifieke factoren die van invloed zijn op elk apparaat. Door hier rekening mee te houden en de nodige aanpassingen te maken, kun je een meer nauwkeurige kleurweergave krijgen tijdens het online winkelen.

Streven naar een optimale kleurervaring

In onze webshop streven we naar een optimale kleurervaring voor onze klanten. Dit begint met professionele fotografie (meestal in opdracht van onze merken), waarbij elk kledingstuk wordt vastgelegd in een gecontroleerde omgeving met nauwkeurige belichting. Dit helpt om de ware kleuren van de kleding weer te geven op onze website.

Bovendien kalibreren de betreffende fotografen regelmatig hun monitoren en apparatuur om ervoor te zorgen dat de kleuren die we zien tijdens het bewerken en uploaden van de productafbeeldingen zo nauwkeurig mogelijk zijn. Door deze kalibratieprocedures te volgen, streven ze ernaar om een consistente en waarheidsgetrouwe kleurweergave te bieden, zodat wij als webshop op onze beurt een betrouwbare indruk kunnen geven van de kleding die klanten online bekijken.

Geef een reactie

Winkelmand0
Geen producten
Verder winkelen
0