Zonnebrand; weet wat je smeert 

We smeren heel wat af in de zomer. Felle zon, betekent een dikke laag zonnebrandcrème. Maar weten we eigenlijk wel wát we op onze huid smeren? En wist je dat het overgrote deel van de gangbare zonnebrandcrèmes een stof bevat die koraalriffen aantast?
Het is zelfs al zo erg, dat deze crèmes in sommige gebieden zijn verboden omdat de schadelijke stof het koraal verbleekt. Gelukkig maar want de snelheid waarmee het koraal wordt aangetast, is zorgwekkend. Maar ja, onbeschermd in de zon lopen, is ook niet de beste oplossing voor je huid. De stof die verantwoordelijk is voor deze koraalafbraak is oxybenzone. Dit chemisch goedje zorgt ervoor dat je huid beschermd wordt tegen UV-licht. Maar wanneer jij, goed ingesmeerd, vervolgens die heerlijk verkoelende zee induikt, laat een groot deel los. Helaas slaan de achtergebleven zonnebranddeeltjes neer op het koraal en tasten zo het rif aan. De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit natuurlijk niet de enige oorzaak is van koraalbleek. De opwarming van de aarde en de enorme plastic soep hebben ook een enorme impact.
Zonnebrand weet wat je smeert

Duurzame zonnebrandcrèmes

Jij kunt een positief steentje bijdragen door te kiezen voor een duurzame zonnebrandcrème zonder chemische inhoud maar mét een natuurlijke UV/filter. Dit is beter voor je huid én beter voor het koraal. Een duurzame crème heeft een mineraal UV/filter. Het bevat uitsluitend natuurlijke ingrediènten en laat geen witte waas achter op je huid. Er zitten dus geen oxybenzone, octinoxate en microplastics in.

Check jouw zonnebrandcrème 

Natuurlijk wil je na het lezen van dit artikel meteen controleren of jouw favo merk de duurzaamheidstest doorstaat. Dat is heel eenvoudig. Zoek op de ingrediëntenlijst naar titaniumdioxide. Dit is een natuurlijk filter dat de meeste duurzame zonnebrandmerken gebruiken. Een ander alternatief is het mineraal UV-filter: zinkoxide.

Waar je in elk geval met een grote boog omheen moet lopen zijn stofjes als oxybenzone, maar ook octocrylene, octylmethoxycinnamate, avobenzone en benzophenone.

Wil je meer weten, lees er alles over in het boek Dit is een Goede Gids van Marieke Eyskoot, waarin je alles leest over een duurzame lifestyle. Je vindt het boek in de conceptstore van Ditha Bonita. Owwww, nog een tip: vergeet je lippen en oren niet als je jezelf insmeert. Wil je je zonnebrandcrèmegebruik tot een minimum beperken? Draag dan biokatoen tijdens de warmste uren van de dag: tussen 12.00 en 15.00 en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Geef een reactie